SINT PANCRAS - Rik van der Wal is de winnaar geworden van de 37e Ronde van Sint Pancras. De 20-jarige belofte uit Apeldoorn was na 80 kilometer koers zijn medevluchter Ralph-Karsten van der Vliet te slim af.


Het was zaterdag een spannende apotheose van een zeer snelle en boeiende koers in Sint Pancras waaraan een kleine veertig wielrenners rond 16.30 uur begonnen. Van der Vliet, afkomstig uit Soest, nam daarin al snel het initiatief en kreeg na pakweg 25 kilometer gezelschap van Van der Wal. Door goed met elkaar samen te werken liepen de twee steeds meer uit ondanks het feit dat een groep van vier achtervolgers, waaronder prof Tom Wijfje, eveneens wist te ontsnappen uit het peloton. Halverwege de koers was de achterstand van deze groep zelfs tegen de minuut, maar vervolgens liep men ronde op ronde in en toen vijf ronden voor het eind het verschil nog maar vijftien seconden bleek keerde de spanning terug langs het sfeervolle parcours.

Van der Wal en Van der Vliet kregen dit ook door en wisten voor een laatste keer aan te zetten om toch uit de greep van de achtervolgers te blijven. Op de streep bleek Van der Wal uiteindelijk de sterkste voor Van der Vliet. Van de achtervolgende groep won Bram van Herk de strijd om de derde podiumplaats.

Van der Wal toonde zich opgelucht dat hij het kon afmaken in de sprint. "Het werd nog even spannend aan het eind, en het was een harde koers vandaag. Dan is het extra lekker als je het ook kan afmaken".

Foto's: DP Sportfotografie