HEERHUGOWAARD - Een hartstilstand is bij vrouwen vaker fataal door reanimatieschaamte. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC). Bij vrouwen wordt 69% direct gereanimeerd, terwijl dat gaat om 74% bij de mannen. Reden is het ongemak dat burgerhulpverleners ervaren, wanneer een vrouwelijk bovenlichaam ontkleed moet worden voor het starten van een reanimatie. Om deze reanimatieschaamte aan te pakken, hield coöperatie Univé in Heerhugowaard op maandag 16 september een reanimatiecursus met extra focus op het vrouwenlichaam.


Een snel verrichte reanimatie is cruciaal om de overlevingskansen te vergroten. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat bij een reanimatie binnen zes minuten, in combinatie met defibrillatie door middel van een AED, de overlevingskans 50 tot 70 procent kan zijn. Elke vertraagde minuut verlaagt deze kans met tien procent. Univé heeft gezondheid hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert de coöperatie op diverse plekken in het land reanimatie- en AED-trainingen.

Pop met borsten

Een speciale pop met borsten moet deelnemers voorbij gevoelens van ongemak helpen en hen beter voorbereiden op het reanimeren van vrouwen. Deze cursus van Univé is aangeboden in samenwerking met Marjolijn Rodenburg, voormalig CCU-verpleegkundige en huidig reanimatie-instructrice bij het bedrijf Reanimeren Kun Je Leren! ‘Cursisten oefenden het reanimeren vooral op een mannelijk torso. Door ook te trainen op een vrouwelijk torso kunnen we aarzeling bij het ontkleden van een vrouwelijk bovenlichaam voorkomen’, aldus Rodenburg.

Naast het wegnemen van aarzeling bij het ontkleden, leren cursisten om te anticiperen op typisch vrouwelijke klachten die voortekenen kunnen zijn van een hartinfarct of kunnen wijzen op hart- en vaatziekten.