HEERHUGOWAARD - De strijd tegen het water is een belangrijk onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van Hollands Noorderkwartier. Bijna elke vierkante meter is ooit gepland, beheerd of vergraven. De ligging onder zeeniveau van een groot deel van het gebied maakt het kwetsbaar voor overstromingen en watersnoodrampen. In de nieuwe tentoonstelling genaamd 'De crisis van gister en vandaag: het normaal van morgen' staat wateroverlast door de jaren heen centraal. De expositie is tot begin februari 2025 te bekijken in de hal van het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard.

De stormvloeden van 1916 en 1953 waren desastreus en leidden tot keerpunten in het Nederlandse waterbeheer, zoals de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken. De overstroming in 1960 van Tuindorp Oostzaan is minder bekend, maar voor de inwoners niet minder traumatisch. Historische foto’s en voorwerpen geven een indrukwekkende impressie van deze gebeurtenissen. Gelukkig zijn calamiteiten als de stormvloed van 1916 met 19 doden en tienduizenden hectaren ondergelopen land ons in Noord-Holland de laatste eeuw bespaard gebleven. Maar de laatste jaren neemt het aantal gevallen van wateroverlast sterk toe door de klimaatverandering. Zware clusterbuien vormen een nieuwe bedreiging en dwingen ons tot aanpassingen in het waterbeheer.

In 2021 kregen we te maken met extreme neerslag, ook 2023 en 2024 waren jaren met zware stormen, extreme neerslag en hoog water in het IJssel- en Markermeer, zoals te zien op de tentoongestelde foto’s. De KNMI'23-klimaatscenario's voorspellen dat dergelijke jaren steeds vaker voorkomen. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren zijn een waarschuwing voor de dreigingen die op ons afkomen. Water rust nooit en de toekomst is gister al begonnen!

Bezoekersinformatie

De expositie 'De crisis van gister en vandaag: het normaal van morgen' is vanaf heden tot begin februari 2025 te bezoeken tijdens kantooruren (tussen 8.30 en 17.00 uur) in de hal van het kantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Entree is gratis. Het bezoek is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.