Voor deze pilot worden twee projecten van Woonwaard ingezet, de Tuinfluiter en de Goudvink in De Draai. Daarbij wordt vooral gekeken of de realisatie van vergelijkbare modulaire woningbouw elders in het land nu in Heerhugowaard sneller kan leiden tot het verstrekken van een vergunning. Het gaat in eerste instantie om de tijdwinst die behaald kan worden in het ambtelijke traject van vergunning beoordeling. Op het proces van vooroverleg en wettelijke bezwaartermijnen wordt geen versnelling verwacht.
“Voor het versnellen van de vergunningsaanvraag is een aantal aspecten interessant: het object, de plek en het proces. Door te kiezen voor gestandaardiseerde kaders (afhankelijk van plek en product) waar we samen achter staan, geven we duidelijkheid aan bouwers en maken we snelheid.” Aldus wethouder Ruimtelijk Ordening, Annette Groot.
Samenwerking
Uitwisseling van kennis, ervaring en praktijklessen tussen de betrokken medewerkers binnen corporaties en gemeenten zijn een belangrijk onderdeel van het traject: indieners en vergunningverleners leren van elkaar en bouwen met elkaar aan versnelling en voorspelbaarheid van het proces. Naast Heerhugowaard en Woonwaard doen ook de gemeenten Hoorn, Purmerend en Zaanstad mee, evenals de woningcorporaties Parteon en Intermaris. Vanuit het Expertteam Woningbouw BZK en de Provincie Noord-Holland wordt ondersteuning geboden.