Burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen spraken wederom met jeugdige vaarrecreanten en inwoners die aan het water wonen. Ook aanwezig waren een vertegenwoordiger van Belangenvereniging Groot Oosterdel (BGO), wijkagent Anne Kees Meines, hoofd Toezicht en Handhaving van gemeente Langedijk en de projectleider verantwoordelijk voor het nieuwe vaarbeleid. Aansluitend voegden meerdere inwoners die aan het water wonen zich bij de bijeenkomst met aanbevelingen op het nieuwe vaarbeleid. Dit gesprek volgde op eerdere gesprekken, die startten in december vorig jaar. De gemeente wil alle input hieruit gebruiken om te komen tot nieuw vaarbeleid dat volgend vaarseizoen op tafel moet liggen.
Van communicatie tot leuke activiteiten
Gemeente Langedijk communiceerde deze zomer breed om bewustwording te creëren rondom vaarregels en vaaroverlast. Zo kregen alle inwoners een brief en een boekje met de vaarregels en publiceerde de gemeente op de gemeentepagina’s, de website en social media regelmatig informatie hierover. Verder zijn op bruggen spandoeken geplaatst, jongerenwerk sprak de jeugd aan in een video en Sport Servicepunt Langedijk organiseerde deze zomer activiteiten voor jongeren. De rivierkreeftviswedstrijd voor de jeugd en de verruimde openingstijden van de sluis in Broek op Langedijk, ideeën uit eerdere bijeenkomsten, oogstten veel lof tijdens de avond.
Verder gaf wijkagent Anne Kees aan dat de politie afgelopen zomer meer zichtbaar was en dat er veel gehandhaafd is. Naast boa’s van de gemeente zijn ook boa’s van Geestmerambacht ingezet. Inwoners die aan het water wonen lieten weten dat ze resultaat zien maar dat de overlast zich heeft verlegd naar avonden, ‘s nachts en weekenden. Drie nieuw aangenomen boa's gaan daarom ook vaker ’s avonds en in het weekend het water op. Leontien Kompier: “Er is veel inzet gepleegd door de boa’s en we hebben korte lijnen met politie. Goed om te zien dat inwoners gemerkt hebben dan er gehandhaafd is.”
Inwoners denken mee in nieuw vaarbeleid
De mogelijkheid van bootregistratie is een optie in nieuw vaarbeleid om handhaving eenvoudiger te maken. Ook het stimuleren van stillere, elektrisch aangedreven vaartuigen is gewenst en past in de duurzaamheidsambitie van de gemeente. Het maximaliseren van het aantal verhuurde boten en eenrichtingsverkeer kwam ter tafel, evenals het verbod op jetski’s en waterski’s en type boten met teveel pk’s, cameratoezicht en een avondklok op het water om de overlast 's avonds te beperken. Meerdere inwoners wensen de botenhelling aan de Lepelaar naar elders te verplaatsen vanwege de onveilige situatie na een bocht en overlast door voertuigen met aanhangwagens. Ad Jongenelen gaf aan te onderzoeken of alle genoemde wensen onderdeel kunnen worden van nieuw beleid. ”We proberen een situatie te bereiken die voor alle partijen gunstig is. Het uitgangspunt is om een vaarbeleid te formuleren waarbij handhaving veel minder nodig is. En we proberen inwoners daar zo zoveel mogelijk bij te betrekken.”
De aanwezige inwoners gaven aan zeer blij te zijn met deze avond en de gelegenheid om aanbevelingen te kunnen doen. Leontien Kompier: “We moeten met elkaar op zoek gaan hoe we varen leuk houden in en op het water voor zowel vaarrecreanten als omwonenden. We moeten het samen doen. Aanwezige omwonenden en jeugd worden bedankt voor hun komst en ideeën. Ik hoop en reken op de inbreng van inwoners bij het vervolg van het beleid.”
'Heeft u ook ideeën voor het nieuwe vaarbeleid? Geef het aan ons door. Uw inbreng wordt zeer gewaardeerd', zo laat de gemeente Langedijk op haar website weten.