DIJK EN WAARD - De gemeente Dijk en Waard heeft bijna 30 energiecoaches, die opgeleid zijn om alle inwoners van Dijk en Waard te voorzien van tips en advies over het verduurzamen van uw huis. De onafhankelijke energiecoaches geven inwoners gratis advies op maat om energiekosten te besparen. Het bezoek en de tips van een energiecoach zijn er voor alle inwoners: mensen die een huis huren en huiseigenaren.


Een van deze coaches is Marianne van der Ende uit Oudkarspel. Toen ze begin 2022 de oproep las waarin nieuwe energiecoaches werden gevraagd, vroeg ze in eerste instantie informatie op voor haar man. “Die was net gepensioneerd en het leek me geknipt voor hem.” Ze vond het zelf zo leuk en interessant dat ze besloot om na haar eigen pensionering ook energiecoach te worden. En met succes, want ze doet het met ontzettend veel plezier. “Het kost best veel tijd: je bent zo twee uur met mensen in gesprek en daarna werken we alles nog uit. Maar het is zo mooi om mensen te laten zien dat je, soms met simpele middelen, al een heel eind op de goede weg bent.

Ik help graag mensen op weg, zonder ze te dwingen/teveel aan te dringen, want ik geloof niet dat dat werkt. Samen stap-voor-stap bekijken wat er mogelijk en wenselijk is, werkt beter. Wij spreken mensen die al een aantal stappen gezet hebben, die bevestiging zoeken of ze op de goede weg zijn en wat ze nog kunnen doen, wat de terugverdientijd daarvan is, enzovoort. Maar ook mensen die nog moeten beginnen. We proberen die, met de informatie en technische kennis van het Duurzaam Bouwloket goed op weg te helpen. Ik ben geen zonnepanelenadviseur, ik ben niet gelinkt aan een bedrijf en ik verkoop al helemaal niets. Maar ik heb er inmiddels wel best veel verstand van. En ik kan goed luisteren, dat is ook niet onbelangrijk in dit werk.”

Verduurzamen is ook geld besparen

Toch zijn het niet altijd deze grote – en kostbare – maatregelen waar Marianne en haar collega’s advies over geven. “Ik vind het juist de uitdaging om mensen te laten ervaren dat ze met kleine en simpele maatregelen al lekker aan het verduurzamen zijn. En geld kunnen besparen. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen het geld heeft, of ervoor over heeft, om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. Maar verduurzaming gaat in vier stappen: isoleren, ventileren, energie opwekken en verwarmen. Waarbij isoleren vaak een makkelijke eerste stap is.

Het lijkt soms of alleen moderne en toekomstige technieken helpen bij verduurzaming maar het is ook heel goed om eens terug te kijken in de tijd. Want onze ouders en grootouders hadden al een gordijn voor de voordeur hangen tegen tocht. En kookten standaard met de deksel op de pan om de warmte te behouden. Het gas onder de aardappels werd lager gedraaid zodra het water kookte en ventileren was standaard in de meeste huizen: lekker die ramen open. Niet dichtdoen dus die ventilatieroosters, maar zet dan wel de verwarming uit op de slaapkamer.”

Hoeft niet duur te zijn

In haar rol als energiecoach loopt Marianne regelmatig tegen vooroordelen en misverstanden aan. “Zo denken mensen dat verduurzamen bij voorbaat duur is. Terwijl je met isolatiefolie achter de radiator en tochtstrippen al een heel eind komt. Belangrijkste is dat de wil er is, en dan helpen mijn collega energiecoaches en ik ze heel graag een eindje op weg. We zullen met zijn allen moeten verduurzamen, daar kunnen we niet onderuit. Laten we het dan in ieder geval eenvoudig en overzichtelijk maken!”

Ook een energiecoach bij u thuis?

Kijk op www.dijkenwaard.nl en dan komt Marianne of een van haar collega’s graag bij u langs!

Zelf energiecoach worden?

Neem contact op via dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl of bel 072-5717170 en vraag naar Elisabeth Hoekstra.