LANGEDIJK/HEERHUGOWAARD - De Rijksoverheid heeft op 19 november een algeheel vuurwerkverbod voor heel Nederland afgekondigd. Dat betekent dat er helemaal geen vuurwerk meer mag worden afgestoken, ook niet op oudjaarsdag. Wat veel mensen niet weten is dat het in bezit hebben van vuurwerk ook verboden is en grote risico's met zich meebrengt. Daarom roepen de politie en de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard inwoners op geen vuurwerk in huis te halen en ook niet af te steken. En vermeend vuurwerkbezit te melden bij politie of via meld misdaad anoniem.


Menno Hartenberg namens de Politie Noord-Holland Noord: "Met name jongeren die vuurwerk via internet in huis halen zien de risico's van vuurwerkbezit niet. Ze zijn er van overtuigd dat vuurwerk niet in huis afgaat en weten niet welke grote gevolgen het heeft voor henzelf of hun ouders als ze worden betrapt op vuurwerkbezit. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk kan van grote invloed zijn op je toekomst."

Geldboetes, strafblad, gevangenisstraf en mogelijke huisuitzetting
Een geldboete (die kan oplopen tot € 400,-) is vervelend, maar wat veel mensen niet weten is dat bij overtreding iemand een aantekening op de VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), waarmee bijvoorbeeld het vinden van een baan een stuk lastiger wordt. Bij herhaling van deze overtreding kan het leiden tot gevangenisstraf. Wat ouders niet weten is dat bij het vinden van grote hoeveelheden zwaar vuurwerk er een kans is op huisuitzetting. Of iemand nu huurt of eigenaar is, dat maakt niet uit.

Veilige scholen
Het voortgezet onderwijs in Heerhugowaard en Langedijk streeft in het 'convenant veilige scholen' naar een veilige omgeving in en rondom school, en ziet gelukkig nog geen vuurwerk op of rondom school. Wim van Reenen, directeur van het Clusius College: "De kluisjes worden gecontroleerd en als er iemand met vuurwerk wordt betrapt in de nabijheid van school, zullen we passende maatregelen nemen. Gelukkig is het zover nog niet gekomen en hopelijk blijft dat zo."

Vuurwerkverbod om zorg te ontzien
Het landelijke vuurwerkverbod is een reactie op de oproep vanuit de zorg. In de ziekenhuizen staat goede zorgverlening onder druk vanwege het toegenomen aantal coronapatiënten. Door het vermijden van vuurwerkslachtoffers wil het kabinet deze druk tijdens de jaarwisseling verminderen. Maar ook al richting het einde van het jaar wordt vaak vuurwerk afgestoken. Dit gaat vaak gepaard met vernielingen en geluidsoverlast. De gemeente ontvangt hierover regelmatig klachten van inwoners. De verwachting is nu dat het aantal klachten en schade vanwege het vuurwerkverbod minder zal zijn.