HEERHUGOWAARD - Ondernemers op werklocatie De Zandhorst II ontvangen deze week een drugsemmer. Met het uitreiken van deze drugsemmer wil de gemeente samen met andere partijen ondernemers oproepen samen te werken aan een veilig bedrijventerrein en vermoedens van illegale activiteiten zoals het produceren van drugs, te melden.

Met de actie Drugsemmer informeert de gemeente ondernemers over de gevaren en signalen van een drugsproductielocatie. De emmer bevat allerlei producten die te relateren zijn aan signalen van een drugsproductielocatie. De gemeente doet samen met de andere deelnemende partijen een dringend beroep op ondernemers om het te melden als zij één of meer van de signalen uit de emmer herkennen. Door vermoedens of signalen te melden voorkomt een ondernemer dat diens bedrijf – of dat van de buren – ongewild een drugsproductielocatie wordt.

Wendy aan het woord

Bij Wendy is een pand gesloten geweest vanwege drugsproductie. Wendy vertelt: 'Ik hoorde via andere huurders dat er politie voor mijn pand stond. Ik wist van niets en ben meteen in de auto gestapt. Ter plaatse vroeg ik de politie wat er aan de hand was, maar ze konden weinig zeggen. Als verhuurder sta je dan met je rug tegen de muur. Het is jouw pand, maar je hebt geen idee wat er speelt. Uiteindelijk hoorden we pas via de pers wat er precies aan de hand is, tegelijk met de rest van de wereld. Dat is best gek.'

Ze vervolgt: 'De impact is groot. De politie gaat snel naar binnen en slaat alles kapot: deuren, ramen, zelfs een groot gat in de schutting. Je blijft als verhuurder achter met veel schade én zes maanden sluiting, waardoor je geen huurinkomsten hebt. Het gaat om enorme bedragen.'

Er waren geen signalen die wezen op drugsproductie. ''De huurder was al twaalf jaar betrouwbaar, en er was goed contact. Ook hadden de buren, die ook bij ons huren, niks door.'' Wendy doet er alles aan om problemen te voorkomen: ''Er is nauw contact met mijn huurders. We doen regelmatig inspecties, vier tot vijf keer per jaar, en alle betalingen gaan via de bank.'' Om dit in de toekomst te voorkomen benadrukt Wendy dat een goede samenwerking tussen de gemeente en ondernemers van belang is. ''Als verhuurder wil je dit net zo min. We moeten samen met de gemeente optrekken. De samenwerking is nu verbeterd, zo kunnen we dit beter aanpakken.'' Ook de actie drugsemmer is een voorbeeld van hoe aan de verbetering van de samenwerking wordt gewerkt. Het is onder andere bedoeld om elkaar snel en goed te kunnen vinden als er signalen zijn.

Vervelende consequenties voor ondernemers

Deze actie is een samenwerking van de gemeente Dijk en Waard, de politie, NHVeilig en Ondernemersvereniging Dijk en Waard. De kosten van de Drugsemmer en de inhoud zijn bekostigd door het project Veilig Buitengebied en Bedrijventerreinen van NH Drugsalert.