HEERHUGOWAARD - Hoe ziet de toekomst er voor de Schilderswijk uit en wat is er voor nodig om dat te bereiken? Zo’n zestig betrokken bewoners van deze wijk kwamen maandag 21 oktober in de raadzaal van het gemeentehuis bij elkaar om over deze vragen met elkaar in gesprek te gaan.


De bewonersbijeenkomst komt voort uit het dorps- en wijkgericht werken van gemeente Dijk en Waard. De Schilderswijk is één van de twee startgebieden van deze aanpak. Gemeente Dijk en Waard wil samen met haar partners actief betrokken zijn bij het leven in de wijken en dorpen. Zodat ze kunnen inspelen op de wensen en behoeften van inwoners. En samen met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen - die dat willen en kunnen - bijdragen aan het welzijn en de toekomst van de straat, de wijk of het dorp.

De bijeenkomst van maandag begon met een lekker soepje en een broodje. Na de inleiding van wethouder René Schoemaker, waarin hij aangaf dat de bewoners zelf het beste weten wat de wijk nodig heeft en wat er speelt, ging gespreksleider Harry Mars met de microfoon door de zaal. Samen met wijkgenoten, organisaties als Wonen Plus Welzijn, MET Dijk en Waard, Dijk en Waard Sport, De Pieter Raat Stichting en gemeente werd een agenda voor de avond opgesteld waarin de thema’s staan die de inwoners uit de wijk belangrijk vinden. Bewoners met een vraag of opmerking werden aan het woord gelaten. Deze varieerden van gevaarlijk hard rijdende fietsers in het Fabritiuspark tot vuurwerkoverlast en van verkeerd geparkeerde auto’s tot overlast van drugsdealers. De opmerkingen werden samengevat en in thema’s verdeeld. Deze werden op grote vellen papier geschreven, die later verhuisden naar het werkcafé voor de discussierondes.

In gesprek aan tafel

Aan de tafel met het thema Openbare ruimte werd er gepassioneerd gediscussieerd over het onderhoud van de groene ruimtes in de wijk. Een bewoner merkte op: “Ik vind dat we hartstikke mooi wonen, maar soms is het maaibeleid van de gemeente wel erg rigoureus. Ook zou ik graag zien dat de grote bomen behouden blijven. Die worden te enthousiast gesnoeid.” Een andere bewoner stelde voor dat de gemeente iets zou doen aan de verwilderde voortuinen, omdat deze voor onveilige situaties zorgen door het beperkte zicht.

Veiligheid in de wijk

Bij de tafel met het thema Handhaving ging het vooral over het gevoel van veiligheid in de wijk. Veel bewoners gaven aan dat ze meer handhaving zouden willen zien, vooral gericht op hangjeugd, personen die voor drugsoverlast zorgen en fatbikes die gevaarlijke situaties veroorzaken. Het Fabritiuspark werd genoemd als een plek waar veel overlast wordt ervaren. Een bewoner legde uit: “Daar loopt een voetpad doorheen, maar als je daar met je hond wandelt, wordt er geroepen of gebeld omdat zij er met de fiets langs willen!” Een andere bewoner klaagde over de snelheid van de fatbikes en elektrische fietsen: “Je bent je leven niet zeker.” Een mogelijke oplossing die werd voorgesteld, was het plaatsen van een hekje of poortje aan het begin van het park. Ook het geknal van vuurwerk blijft een bron van ergernis, en bewoners hopen dat strengere handhaving en boetes dit probleem kunnen verminderen.

Verkeersveiligheid

Aan de tafel waar Verkeersveiligheid het thema was, uitte een moeder van jonge kinderen haar zorgen over de steeg aan het einde van de Bloemaertlaan. “Hier rijdt zeer veel fietsverkeer doorheen, van en naar de basisscholen, en het is een wonder dat daar nog geen ongeluk is gebeurd. Snelheidsremmende maatregelen, zoals hekjes, zouden daar een goede oplossing zijn.” Daarnaast werd er gesproken over de vele fietsers zonder verlichting en de onoverzichtelijke kruispunten in de wijk.

“Het is aan onszelf”

Verschillende inwoners zagen aan het einde van de avond een rode draad. “Ik heb aan meerdere tafels meegeluisterd. Veel gaat over ons eigen gedrag. Natuurlijk is het nodig dat er meer handhavend wordt opgetreden. Maar het is ook aan ons om elkaar aan te spreken op gedrag. Of het nu gaat om het lang buiten laten staan van vuilnisbakken of parkeren op een ongewenste plek.” Het feit dat sommigen zich niet veilig genoeg voelen om dat te doen past bij deze tijd én is zorgwekkend. Het respect voor elkaar ver is te zoeken, vindt iemand. “Terwijl het in een woonwijk toch geven en nemen is. Je moet met elkaar leven en elkaar kunnen aanspreken op ongewenst gedrag. Je wordt soms verrot gescholden als je ergens wat van zegt. Het zou mooi zijn als we dat respect weer een beetje terug zouden kunnen krijgen.”

En nu verder

De bijeenkomst bood een waardevolle gelegenheid voor bewoners om hun zorgen en ideeën te delen. Het is duidelijk dat er veel betrokkenheid en passie is onder de bewoners. Door samen te werken en naar elkaar te luisteren, hopen de wijkbewoners dat er maatregelen zullen worden genomen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren.

Alle informatie die deze avond is gehoord, wordt verwerkt tot een samenvatting in thema’s. Vervolgens worden de wijkbewoners in januari uitgenodigd voor een aanvulling van die thema’s en het bepalen welke thema’s voor de Schilderswijk op dit moment de belangrijkste zijn. Zo geven we vorm aan een wijkagenda waar inwoners, organisaties en gemeente samen aan kunnen werken.

Meer informatie vindt u op dijkenwaard.nl/wijkagenda.