HEERHUGOWAARD - De bouw van de nieuwe woonwijk De Draai in Heerhugowaard is in volle gang. Naast 2650 woningen, verdeeld over verschillende buurten, zullen ook een aantal kunstwerken de publieke ruimte verfraaien. Speciaal voor het parkachtige gedeelte aan de zuidkant van De Draai zijn drie beeldend kunstenaars gevraagd een schetsontwerp te maken.
Vertegenwoordigers uit de wijk waaronder bewoners, de school De Nieuwe Draai en Esdégé-Reigersdaal, hebben samen met stedenbouwkundige bureau Karres en Brands en de gemeente uiteindelijk gekozen voor het ontwerp 'Kunst met een Draai' van kunstenaar Martijn Sandberg. Wethouder John Does is blij met deze creatieve toevoeging aan De Draai en benadrukt het belang van kunst in onze leefomgeving. "Kunst leert ons de betekenis van het leven, kunst verrijkt het leven."
Naam van wijk inspiratie voor ontwerp
Martijn Sandberg (1967) werkt graag met de beeldtaal van de kunst en zet taal om in beeld. Voor hem vormde de naam van de wijk, De Draai, een inspirerend ingrediënt voor de figuratie, de vorm van een sculptuur en de 'content' van het kunstwerk. Martijns sculpturale 'ring' met de letters aan drie kanten 'Kunst met een Draai' verrast en werkt associatief met de profielen van de wielen van de landbouwmachines die hier eerder op het land reden. Het kunstwerk voor De Draai is kunst met een 'twist': Kunst met een Draai. Het kunstwerk kan gebruikt worden als zitobject en ontmoetingsplaats. Het ontwerp zal verder uitgewerkt worden en is in het eerste kwartaal van 2023 klaar.
Martijn werkt vaak aan opdrachten in wijken en buurten en werd onlangs onderscheiden voor zijn werk in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Zijn letterkunst is meestal geïntegreerd in dragers zoals bakstenen muren, straatwerk of andere uitingen. In De Draai in Heerhugowaard zal zijn werk zichtbaar zijn als een vrij, open beeld, dat herkenbaarheid aan de wijk zal geven.
Niet gekozen ontwerpen
De andere, niet gekozen ontwerpen zijn van kunstenaars Jeroen Hoogstraaten en Irene Fortuyn. Het voorstel van Jeroen Hoogstraten was een tafel met daar omheen twaalf in hoogte verstelbare krukjes. Midden op de tafel bevindt zich een wereldbol die zo georiënteerd is dat de locatie waar het beeld komt te staan exact bovenop ligt: 'U bevindt zich hier'. In het blad is een ring verwerkt die uitnodigt om gedraaid te worden. Of deze gebruikt gaat worden voor een spel of om te bepalen wie het woord mag voeren is aan de gebruikers.
Irene Fortuyn stelde voor twee grote podia te maken, waar per podium vijf bomen uit de wijk verrijzen. De podia vormen ontmoetings- en speelplekken voor kinderen, bewoners van de wijk en bezoekers. Met een terugkerend, jaarlijks ritueel waarin o.a. rieten manden kunnen worden gevlochten wil zij bewoners, producten uit de wijk en kinderen verbinden.