Een nieuwe ontmoetingsplek
Na het sluiten van de Anbouw waren de gemeente en MET op zoek naar een nieuwe plek voor jongeren. De oplossing werd gevonden in een leegstaand kantoorgebouw aan De Wup 55 in Broek op Langedijk.
Artquake
Op de begane grond zetelt Stichting Villa Artquake, waar jongeren onder begeleiding van Mado de Vries worden gestimuleerd en gecoacht in onder meer dans, muziek en beeldende kunst. De afgelopen jaren waren er vele uitvoeringen en exposities van de jongeren van Artquake in onder meer B3, Kompleks, op diverse markten en in de Artfarm in Heerhugowaard.
MET
Op de bovenverdieping kunnen jongeren op vier momenten in de week terecht bij MET. Jongerenwerkers Ilse en Seizaar runnen daar een gezellig ingerichte huiskamer met gameconsoles, bordspellen, een tv, een pingpongtafel en een tafelvoetbalspel. Via een glazen wand heb je zicht op een studio waar beats worden gemaakt en waar wordt gerapt. Een creatieve plek waar jongeren aan activiteiten kunnen meedoen of juist zelf in alle rust of met vrienden kunnen zijn.
Een plek voor begeleiding en ontspanning
Rob Buizer, jongerenwerker bij MET, mag inmiddels ook ‘klusjesman’ op zijn cv bijschrijven. Hij was de motor achter het werk dat in het pand moest worden verricht. Als we hem spreken, meldt hij trots dat er net een nieuwe openingsdag bij is gekomen: “We zijn nu vier dagdelen open en we hopen dat uit te breiden. Onder toeziend oog van onze jongerenwerkers kunnen de jongeren zonder zorgen leuke dingen doen. Als iemand stiller is dan normaal, merken wij dat. Gesprekken komen hier natuurlijk tot stand en we kunnen de jongeren altijd ondersteunen, coachen, eventueel hulp bieden en zo nodig doorverwijzen.”
Snel handelen
Goede plekken zijn schaars en als er een kans voorbij komt, moet je voortvarend te werk gaan. Misschien ging het met De Wup iets te voortvarend. Wethouder Gerard Rep: “We ontdekten via via en last-minute dat dit voormalige kantoorpand te huur kwam. We moesten heel snel reageren, dus we hebben het huurcontract getekend voordat we de buren goed konden inlichten. Achteraf gezien was dat niet helemaal correct, maar we konden op dat moment echt niet anders.” Er was – begrijpelijk – wat weerstand uit de buurt vanwege mogelijke overlast en de snelle beslissing. Bij de opening was daar niets meer van te merken. De grote hoeveelheid positieve buurtbewoners die aanwezig was, laat zien dat ze de ontmoetingsplek inmiddels omarmd hebben.
Maatregelen tegen overlast
Rep: “We hebben goede gesprekken gehad met de buurt en nu is iedereen eigenlijk positief. We hebben goede afspraken gemaakt. We laten checken of er ’s avonds geen jongeren rond het gebouw blijven napraten en we hebben wat maatregelen genomen. Ook de mensen van MET hebben keihard gewerkt om er iets moois van te maken. We hebben het gebouw technisch up-to-date gebracht en meteen de waterpomp laten nakijken. Die gaf geluidsoverlast bij de buren.
Het pand heeft nu airco, zodat de ramen dicht kunnen blijven, waarmee het geluid ook binnenblijft. Verder zijn er hekken geplaatst, er zijn fietsenrekken neergezet en er is een stukje bestrating bij de garage van de buurman weggehaald. Daar staan nu dus geen fietsen meer tegenaan. Allemaal praktische oplossingen om overlast te voorkomen. Is er wel wat? Dan is er een speciaal mailadres voor meldingen van de buren.”
“De buurt heeft ons omarmd en dat zegt alles”
Rob van MET sluit zich helemaal aan bij de wethouder. “Ik denk dat we een fantastische ontmoetingsplek hebben gemaakt voor de jongeren, waar ze bijvoorbeeld uit school terecht kunnen. Natuurlijk stelde de buurt vraagtekens. We kunnen ze nu alles laten zien en we hebben ze meegenomen in alle stappen. We hebben nu goed contact met ze en de buurt heeft goed contact met de jongeren. Ze weten ook dat we zuinig moeten zijn op zulke plekken.”
Toekomstplannen
Er zijn diverse plekken in Dijk en Waard waar jongeren terecht kunnen. Rob: “MET werkt met jongeren en inloopdagen in JC Kompleks en bij locatie Standaardmolen. Die plekken hebben zich bewezen, we zien wat werkt voor de jongeren en die kennis nemen we mee. Het is aan de gemeente of er meer van dit soort plekken komen.”
Daar heeft wethouder Rep natuurlijk een antwoord op: “Ik heb geroepen dat ik tijdens mijn ambtsperiode zes van zulke plekken wil creëren. Dat is een streven: meer mag ook. We hebben zulke plekken nodig waar jongeren zich thuis voelen. De gemeente is onderverdeeld in drie deelgebieden: Langedijk, Heerhugowaard-Noord en Heerhugowaard-Zuid. Eigenlijk zouden er overal twee moeten zijn. Het hoeft niet per se met jongerenwerk; B3 in Sint Pancras doet het bijvoorbeeld zonder. We kijken momenteel naar meerdere locaties en het is dan logisch als het jongerenwerk aanschuift.”
Meer weten? Alle informatie en openingstijden van De Wup vind je op: www.metdijkenwaard.nl
.