De gemeente organiseert deze actie in samenwerking met het Regionaal Energieloket. De adviseur komt bij een bewoner thuis om de situatie te bekijken en de wensen te bespreken. Daarna wordt advies gegeven over welk soort isolatie het beste is voor die woning en situatie.
Advies op maat
“We vinden het belangrijk dat bewoners goed worden geadviseerd over hun eigen situatie”, vertelt René Schoemaker, wethouder Duurzaamheid. “Voor de ene woning is het interessant om naar vloerisolatie te kijken, terwijl een andere woning misschien helemaal geen kruipruimte heeft. Iedere situatie is anders. Met het gesprek zit een bewoner uiteraard nergens aan vast”, geeft de wethouder aan.
Prijs lager door subsidie
Tijdens het gesprek aan huis worden ook voorbeeldberekeningen gemaakt. Zo is gelijk duidelijk wat de kosten en opbrengsten van isoleren kunnen zijn. Ook isolatiesubsidie van de gemeente wordt meegenomen in de prijs, zodat inwoners die niet eerst hoeven voor te schieten. Schoemaker: “Isoleren moet voor iedereen interessant zijn, daarom willen wij inwoners ontzorgen. Bovendien krijgen inwoners van Noord- en Zuid-Scharwoude begeleiding in de aanvraag van rijkssubsidies”.
Isolatie biedt vele voordelen
Schoemaker vervolgt: “Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: naast minder kou en tocht is het ook fijner voor de portemonnee door een lagere energierekening. Minder energieverbruik betekent ook minder CO2-uitstoot en een schonere lucht. Stappen zetten naar een CO2-neutrale gemeente vinden wij als gemeente belangrijk. Met dit overzichtelijke aanbod hopen we dat meer mensen hun huis gaan isoleren.”
Verloop van de actie
De actie start in september in Noord-Scharwoude. Inwoners die in aanmerking komen voor het advies aan huis hebben een bief ontvangen. Vanaf november wordt de actie ook in Zuid-Scharwoude aangeboden. Daarna volgen Sint Pancras en geselecteerde wijken in Heerhugowaard.