DIJK EN WAARD - Bij Dijk en Waard werken denkers én doeners. Samen bouwen we aan de gemeente, sluiten we onze dienstverlening aan op wat inwoners nodig hebben én houden we ‘de winkel’ open. We werken ook graag samen met mensen buiten de organisatie die deze mentaliteit delen. Zoals Jonas van der Linden, directeur van Henselmans Bouw & Ontwikkeling, en Sander Verschoor, ontwikkelingsmanager bij Bot Bouw. Zij bouwen onder andere in het Stationscentrum, De Dreef, De Frans en aan de toekomstige Oostrand van Noord-Scharwoude.


Jonas en Sander hebben visie én voelen de praktijk

Jonas begon in 2001 als stagiair bij Henselmans in Noord-Scharwoude. Inmiddels leidt hij het familiebedrijf samen met Bob Negenman. “Ik ben eigenlijk een manusje van alles,” zegt Jonas. “Ik ben gek op cijfertjes, dus houd me vooral bezig met de financiële planning. Daarnaast werk ik mee aan projectontwikkeling en participatieavonden met inwoners. Doordat Henselmans een familiebedrijf is, zijn de lijntjes kort en bemoei ik me met alles wat ik interessant vind.”

Sander is ontwikkelingsmanager bij Bot Bouw en begeleidt projecten van begin tot eind. “Ik ben iets minder van de cijfertjes zoals Jonas, maar wel fan van puzzelen. We zoeken steeds naar de beste kwaliteit voor de juiste prijs. Dat vraagt veel afwegingen, bijvoorbeeld bij het kiezen van bouwmethoden.”

De bouwsector vraagt volgens hem veel flexibiliteit. “Stijgende energieprijzen maken materialen als glas en baksteen duurder. En tussen het kopen van grond en oplevering zit vaak vijf tot zes jaar. Dan zijn je aannames allang achterhaald. Het is een puzzel die veel creativiteit vraagt.”

Wonen of parkeren?

Een andere uitdaging is ruimtegebruik. Sander: “Elke vierkante meter is kostbaar. Die ruimte willen we liever inzetten voor woningen dan voor parkeerplaatsen. Tegelijkertijd willen mensen wonen in een groene en waterrijke omgeving. Dat vraagt om slimme oplossingen zoals parkeerhubs of deelauto’s. Nu is dat nog wennen, maar toekomstige generaties vinden dat straks heel normaal.”

Jonas vult aan: “Ik vind het interessant om jongeren te betrekken bij projectontwikkeling. Zij hebben vaak frisse ideeën over hoe ze willen wonen.”

Trots op het werk

Jonas is trots op woontoren De Groene Trede bij het station van Heerhugowaard. “We waren pioniers op het gebied van hoogbouw daar. Mensen vroegen zich af wie daar zou willen wonen, maar wij zagen kansen. Met dit gebouw hebben we bewezen dat het werkt.”

Sander noemt De Waardmeester in De Draai als voorbeeld. “Een wijk met zowel levensloopbestendige bungalows als betaalbare eengezinswoningen. Ruim opgezet, veel groen, geschikt voor jong en oud. En het is mooi dat we dat samen met Bouw Combinatie Heerhugowaard hebben gedaan.”

Bouwen voor de toekomst

Duurzaamheid speelt een grote rol. Sander: “Duurzaam bouwen is geen mode en ook niet alleen iets van de overheid. Het is gewoon nodig. We bouwen voor mensen die later in die woningen gaan wonen, met heel andere uitdagingen dan nu. Daarom letten we op energieverbruik en maken we gebruik van hernieuwbare energie.”
Jonas: “Ik heb mijn eigen huis duurzaam gebouwd. Daar leer je veel van. Het gaat verder dan een warmtepomp of zonnepanelen. Het begint al bij de keuze van materialen en het hergebruiken van wat je al hebt.”

Participatie is samenwerken

Sinds 2024 is participatie verplicht bij nieuwbouw. Jonas: “Ik vind het mooi om met mensen in gesprek te gaan en inspiratie op te doen. Maar participatie is niet overal ‘ja’ op zeggen. Het gaat om duidelijke kaders waarbinnen bewoners kunnen meedenken. Alleen zo kun je per project bewuste keuzes maken. Ik vergelijk het met soep maken: als je er alles in gooit, smaakt het nergens naar.”

Sander: “Goede participatie voorkomt vertraging. Door in het begin goed te luisteren, kun je latere bezwaren vaak voorkomen. Ik vind het leuk om na te denken over wie er straks woont. Niet alleen over de huizen zelf, maar ook hoe mensen de buurt gaan beleven en hoe volgende generaties er hun eigen draai aan geven.”

De kracht van denken én doen

Jonas en Sander hebben visie én voelen de praktijk. Juist die combinatie zorgt ervoor dat we samen kunnen bouwen aan een gemeente die klaar is voor de toekomst. Waar we oog hebben voor duurzaamheid, betaalbaarheid, ruimte en leefbaarheid. En waar we luisteren, meedenken en samen keuzes maken. Want alleen zo maken we werk van onze ambitie: 10.000 nieuwe woningen, voor jong en oud, voor nu én later.