Heb je binnenkort een feestje of wil je gewoonweg je eigen avond wat leuker maken? Dan is een borrelplank een heerlijke uitkomst hiervoor – letterlijk en figuurlijk. Er hoeft iet gekookt te worden en tegelijkertijd kan je wel creatief zijn met hetgeen dat je gaat of laat borrelen. En dat niet koken, komt vast goed uit, want je hebt het waarschijnlijk al te druk met het organiseren van het desbetreffende feestje of je bent uitgeput van een drukke (werk)week. De borrelplank is gewoonweg een leuke, eenvoudige manier om anderen en/of jezelf te verwennen. En daarom geven wij je tips hoe je deze het beste kan samenstellen.
Stap één: Breng structuur aan
Vul kleine bakjes met dipsausjes, smeersels en andere dingen die je op het bord kunt stapelen. Probeer honing, mosterd, olijven en ook een gemengde selectie aan noten zoals macadamia noten, cashewnoten en pinda’s.
Stap twee: Kaas en vlees
Plaats eerst de kazen. Schik ze gelijkmatig over het bord en zorg dat er ruimte is om te snijden en te scheppen. Brie is altijd een favoriet bij een borrelplank, maar variatie en voor ieder wat wils, is zeker een goed idee. Daarbij kan je denken aan blauwe kaas, (oude) cheddar en geitenkaas. Daarna voeg je het vlees toe. Bij de zojuist genoemde kazen zijn prosciutto, (Italiaanse) salami en chorizo heerlijk. Leg het in kleine stapeltjes naast de kazen. Het is niet erg als de items op het bord elkaar raken; ze zijn bedoeld om er samen van te genieten.
Stap drie: Crackers toevoegen
Schuif twee of drie kleine stapeltjes gesneden brood of crackers tussen de kommen, vleeswaren en kazen. Laat ze omvallen en een beetje rommelig worden - dat maakt het bord juist zo mooi (je gasten zullen dit gegarandeerd waarderen).
Tip
De meeste vleeswaren en kazen zijn het lekkerst als ze op kamertemperatuur worden geserveerd. Bederfelijke producten kunnen beter niet langer dan twee uur blijven liggen. Overweeg daarom om een kleine selectie “navulproducten”, zoals gesneden vleeswaren en kazen, in de koelkast te bewaren, zodat ze klaarliggen als het bord moet worden aangevuld.
Bouwen met een budget
Vleeswaren, kazen, producten en extra's kunnen behoorlijk oplopen in de kosten, maar het maken van een borrelplank hoeft niet per se een grote uitgave te zijn. Voordat je naar de supermarkt gaat, kan je eerst naar deze ingrediënten in je voorraadkast zoeken. Misschien vind je wel een pot olijven of jam, crackers, gedroogd fruit, noten en nog veel meer dat perfect is voor de borrel. Daarna kan je altijd nog naar de winkel om ingrediënten aan te schaffen die een aanvulling zijn op wat je in huis hebt. Koop specifieke hoeveelheden vlees en kaas bij de delicatessenwinkel in plaats van pakjes waar misschien meer in zit dan je nodig hebt. Vul het bord aan met lekkere maar goedkope ingrediënten, zoals wortels, stokbrood, komkommers of pretzels.