Als werkgever wil je een veilige werkplek creëren voor je medewerkers. Wat is echter het ontruimingsplan en weten de BHV'ers wat zij moeten doen in het geval van een ontruiming? Met een BHV ontruimingsoefening zorg je ervoor dat bij een daadwerkelijke calamiteit jouw werknemers meteen weten hoe ze moeten handelen. Voor sommige organisaties is een ontruimingsoefening zelfs verplicht, omdat er bijvoorbeeld sprake is van aanzienlijke bedrijfsrisico's. Ook stellen sommige verzekeringsmaatschappijen het geregeld oefenen van een ontruiming als voorwaarde. Wat kun je van een BHV ontruimingsoefening verwachten?
Drie soorten BHV ontruimingsoefeningen
Bij BHV trainingen voor ontruimingen heb je de keuze uit drie verschillende soorten:
Table top-training
Bij een table top-training neem je de interne procedures door op het gebied van ontruimingen. Welke vluchtwegen zijn er, hoe komen medewerkers bij de nooduitgang en waar staan de brandblussers, verbandtrommels en AED? Bij deze ontruimingsoefening krijg je als cursist de taak om meerdere situaties te schetsen en te oefenen op een plattegrond. Het voordeel van deze training is dat de bedrijfswerkzaamheden van je organisatie er niet door worden belast. Door de procedures en instructies eerst op papier te oefenen, is iedere medewerker zich beter bewust van hoe zij moeten handelen bij een noodsituatie. Ook leren de medewerkers goed met elkaar om te gaan. Dit levert een beter resultaat op wanneer je de BHV ontruimingsoefening in de praktijk uitvoert.
Praktijktraining ontruimen
Bij deze vorm van een BHV ontruimingstraining zetten de medewerkers de theorie om in de praktijk. De situaties die je samen met de cursisten bedenkt, voer je uit in het gebouw. Door de procedures te oefenen, ontdek je waar de knelpunten zich bevinden. Door middel van evaluaties optimaliseer je het ontruimingsplan. Bij de oefening is het mogelijk om een zogenaamd LOTUS-slachtoffer in te zetten. LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Door middel van het realistisch uitbeelden van een ongeval of een ziektebeeld, boots je de praktijksituatie zo goed mogelijk na. Met het slachtoffer kun je als cursist bijvoorbeeld een diagnose stellen of een bepaald ziektebeeld herkennen. Zo kun je specifieker oefenen op een bepaalde calamiteit. Bij deze praktijktraining ondervindt uitsluitend het gebouw hinder van de oefening. De werknemers in het gebouw hebben geen last van deze BHV ontruimingsoefening.
(On)aangekondigde BHV ontruimingsoefening
Wanneer je een (on)aangekondigde ontruimingsoefening in je bedrijf laat plaatsvinden, kun je jouw organisatie optimaal testen op het gebied van calamiteiten. Bij deze oefening is de noodsituatie nog niet bekend voor degenen die deelnemen. Ook kun je de oefening aankondigen, maar er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de week van de training door te geven. Door niet het exacte tijdstip te delen, blijft de calamiteit alsnog een verrassing. Zo train je hoe de BHV ontruiming het beste in jouw bedrijf kan plaatsvinden.