Metaalbewerking is een van de oudste en meest veelzijdige industrieën ter wereld. Van de productie van kleine schroeven tot gigantische staalconstructies, metaalbewerking vormt de basis van enorm veel sectoren, zoals de bouw, auto-industrie en luchtvaart. Maar wat houdt metaalbewerking precies in? En welke technieken spelen hierbij nou een belangrijke rol? In deze blog lees je meer over metaalbewerking en waarom dit onmisbaar is.
Wat is metaalbewerking?
Metaalbewerking omvat alle processen waarbij metalen worden gevormd, bewerkt of samengesteld om producten te creëren. Dit varieert van eenvoudige snij- en buigtechnieken tot geavanceerde computergestuurde bewerkingen(CNC-techniek). Er zijn binnen de metaalbewerking grofweg drie hoofdcategorieën: Verspanende bewegingen, niet verspanende bewegingen en het verbinden van metalen.
In de verspaningstechniek worden materialen verwijderd om de juiste vorm te krijgen zoals bij frezen, draaien en slijpen. In de niet-verspanende bewerkingen worden metalen gevormd zonder materiaalverlies zoals bij gieten, smeden en walsen. Het verbinden van metalen wordt gedaan door bijvoorbeeld lassen, solderen of het gebruik van bouten en klinknagels.
De meest gebruikte technieken
Er zijn verschillende technieken waarvan de metaalbewerkingsindustrie gebruik maakt, afhankelijk van de gewenste eindproducten. Veelgebruikte technieken zijn bijvoorbeeld: frezen en draaien, lassen en solderen, snij- en lasertechnieken, en straaltechniek en oppervlaktebehandeling.
Frezen en draaien zijn vormen van verspaningstechniek. Waar bij frezen een roterend gereedschap wordt gebruikt om materiaal van een product af te schaven, wordt bij draaien een materiaal verwijderd met snijdend gereedschap terwijl het product zelf ronddraait.
Bij lassen en solderen worden metalen onderdelen aan elkaar verbonden door ze aan elkaar te smelten met gebruik van andere materialen en bij snij- en lasertechnieken wordt metaal gesneden, door middel van bijvoorbeeld water- of laserstralen, om de gewenste vorm te krijgen.
Straaltechniek en oppervlaktebehandeling wordt gebruikt om metalen oppervlakken te beschermen en een langere levensduur te verkrijgen. Dit wordt vaak gedaan om roest, verf en onzuiverheden te verwijderen, of om juist een beschermingslaag aan te brengen door bijvoorbeeld poedercoating.
Moderne metaalbewerking
In tegenstelling tot de standaardtechnieken zijn er tegenwoordig door de komst van nieuwe, moderne technologieën betere technieken ontwikkeld waardoor bedrijven nog sneller, nauwkeuriger en efficiënter kunnen werken. Technologieën zoals CNC-machines, 3D-metaalprinters en automatisering hebben hiervoor gezorgd en innovaties zoals robotlassen en kunstmatige intelligentie brengen nog meer mogelijkheden met zich mee.
Kortom, metaalbewerking is de ruggengraat van veel industrieën en zonder hoogwaardige metaalbewerking zou het niet mogelijk zijn geweest om stevige bruggen, veilige voertuigen en geavanceerde machines te bouwen.
Door te investeren in de juiste technieken en vakmanschap, waarbij een betrouwbaar en gespecialiseerd leverancier zoals Leering essentieel is, kunnen bedrijven voorop blijven lopen in innovatie en producten blijven leveren van hoogwaardige kwaliteit.