Misverstand 1: Met een strafblad kun je nooit een VOG krijgen
Er wordt vaak gedacht dat je nooit een VOG kunt krijgen als je een strafblad hebt. Dat klopt niet. Ook met een strafblad is het mogelijk om een VOG te krijgen. Of je hem wel of niet krijgt, hangt af van:
- De relevantie van het delict. Er wordt gekeken of het delict dat je gepleegd hebt relevant is voor het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Als je bijvoorbeeld veroordeeld bent voor fraude, is dat relevanter voor een functie waarin je geld beheert dan voor vrijwilligerswerk waarbij je activiteiten onderneemt met ouderen.- Verjaring van het delict. Minder ernstige delicten verjaren na verloop van tijd. Ze hebben dan geen invloed meer op je VOG-aanvraag.- Recidive. Heb je meerdere strafbare feiten gepleegd of was het een eenmalige misstap?Misverstand 2: Een VOG is een uittreksel uit het strafregister
Een VOG en een uittreksel uit het strafregister worden regelmatig door elkaar gehaald. Dat klopt niet. Het zijn twee verschillende documenten. Op een uittreksel uit het strafregister (ook wel strafblad genoemd) staan alle veroordelingen, ongeacht of deze relevant zijn voor een bepaalde functie of taak. Bij een VOG wordt alleen gekeken naar veroordelingen die relevant zijn voor het doel waarvoor de verklaring wordt aangevraagd.
Misverstand 3: Een VOG moet je bij de gemeente aanvragen
Veel mensen denken dat je een VOG alleen bij de gemeente kunt aanvragen. Dat klopt niet. Een vog digitaal aanvragen kan ook en is in de meeste gevallen makkelijker. De snelste manier om dit te doen is via een tussenpartij.
Misverstand 4: De gemeente beslist over je VOG-aanvraag
Een ander veelvoorkomend misverstand is dat de gemeente beslist over VOG-aanvragen. Ook dit klopt niet. Justis beoordeelt de aanvragen. Dit is de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Misverstand 5: Een VOG kun je alleen via een werkgever aanvragen
Er wordt vaak gedacht dat je een VOG alleen aan kunt vragen als het via een werkgever gaat. Dat klopt niet. Een vog aanvragen zonder werkgever kan ook. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een visum of een huisvestingsvergunning. Ook voor een lidmaatschap van een schietvereniging kun je een VOG nodig hebben.
Misverstand 6: Een VOG is lastig te krijgen
Mensen schatten hun kans om een VOG te krijgen vaak laag in. Dat is bijna altijd onterecht. Het allergrootste deel van de mensen die een VOG aanvragen krijgen de verklaring. Als voorbeeld: in 2019 werd slechts 0,33% van de aanvragen afgewezen.
Misverstand 7: Een VOG aanvragen duurt lang
Ook over hoe lang duurt vog aanvraag bestaan misverstanden. Er wordt gedacht dat de aanvraag best wat tijd in beslag neemt, maar dat valt mee. Meestal krijg je binnen een tot vier weken antwoord.