DIJK EN WAARD - Wanneer iemand letsel oploopt door toedoen van een ander, kan er sprake zijn van recht op smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade die iemand heeft geleden, zoals pijn, verdriet en verlies van levensvreugde. Maar wat is smartengeld precies en hoe wordt het bepaald?


Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade die iemand heeft geleden als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk, medische fout of misdrijf. Het gaat hierbij om schade die niet in geld uit te drukken is, zoals emotionele schade, lichamelijke pijn en beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Smartengeld wordt ook wel immateriële schadevergoeding genoemd.

Smartengeld is bedoeld als erkenning voor het leed dat iemand is aangedaan en als compensatie voor geleden schade. Het kan bijvoorbeeld gaan om een bedrag voor het verlies van een dierbare, het missen van belangrijke gebeurtenissen zoals een huwelijk of geboorte, of om lichamelijke beperkingen die het leven van de persoon in kwestie ingrijpend hebben veranderd.

Hoe wordt smartengeld bepaald?

Het bepalen van de hoogte van smartengeld is een complex proces en hangt af van verschillende factoren. Als jij je afvraagt: ‘ Hoeveel smartengeld kan ik verwachten?’ Dan is daar geen direct antwoord op, want er bestaat geen vaste formule voor het bepalen van het bedrag. Het is aan de rechter om te bepalen hoe hoog de vergoeding moet zijn. Hierbij wordt gekeken naar de aard en ernst van het letsel, de duur en de gevolgen ervan voor het dagelijks leven van de persoon in kwestie.

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de hoogte van smartengeld. Zo wordt er gekeken naar de ernst van het letsel en hoe dit het dagelijks leven van de persoon in kwestie heeft beïnvloed. Ook wordt er gekeken naar de duur van het herstelproces, eventuele blijvende beperkingen en de mate waarin de persoon nog kan functioneren in de maatschappij.

Daarnaast wordt er gekeken naar de leeftijd van de persoon in kwestie en of er sprake is van verlies van inkomen of arbeidsongeschiktheid. Ook de omstandigheden waaronder het letsel is ontstaan spelen een rol. Bijvoorbeeld of het letsel is veroorzaakt door een medische fout, een verkeersongeval of een misdrijf.

Hoe vraag je smartengeld aan?

Wanneer je recht hebt op smartengeld, kun je dit aanvragen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Het is belangrijk om hierbij goed te letten op de termijnen waarbinnen je dit moet doen. Vaak geldt er een termijn van drie jaar na het ontstaan van het letsel. Het is verstandig om bij het aanvragen van smartengeld hulp in te schakelen van een letselschadejurist of -expert, bijvoorbeeld JBL&G. Zij kunnen geheel kosteloos helpen bij het indienen van een schadeclaim en het bepalen van de hoogte van de vergoeding, omdat de kosten vergoed worden door de tegenpartij wanneer de aansprakelijkheid is erkend.