Ook in Nederland bestaat er een sterke behoefte om meer te weten te komen over de natuur en zijn bewoners. Het is eindeloos nuttige kennis waarin bovendien veel werk te vinden is. Deze ontwikkeling is logisch; menigeen droomt van een hutje op de hei omdat hij het contact met de natuur volledig kwijt is. Het reilen en zeilen in bossen, rimboe, moerassen of welk groene landschap dan ook vertelt ons veel over onszelf en brengt ons allerlei logica bij. Die is ook afkomstig van de soorten waarmee we dagelijks omgaan. Er bestaan daarom tevens veel opleidingen met dieren.


Dierengedrag en interactie met de mens

Waarom kunnen mensen goed overweg met bijvoorbeeld honden, katten en paarden? Hoe herken je het als een hond niet lekker in zijn vel zit, als een kat wil spelen of als een paard nodig stoom moet afblazen? Onze kennis van het dierenrijk komt ook van pas in Nederland, waar niet heel veel ongerepte natuur meer te vinden is, maar waar al dan niet gedomesticeerde dieren wel degelijk een voorname rol spelen. Sterker nog, op de Veluwe staat het grootste en bekendste instituut van Nederland, waar speciale opleidingen over dierengedrag en de interactie met de mens worden gevolgd. Lees hier meer over deze cursussen. Er wordt veelvuldig overgestapt van kantoorwerk naar een baan die zich meer met natuur & dier identificeert.

Dieren geven liefde terug

Zo'n cursus dierengedrag brengt ons boeiende inzichten over de logica die in de rest van de natuur ook geldt. We kennen allemaal het ontroerende filmpje van de volwassen leeuw die jaren na dato zijn voormalige begeleiders herkent en vervolgens niet ophoudt ze te knuffelen. Het is het uitvergrote beeld van de huiskat, die communiceert dat hij het naar zijn zin heeft - en zelfs van je houdt. Dat zo'n opleiding met dieren je veel wijzer maakt, is overbodig om hier te vermelden.

De leerzame wonderen der natuur

Meer even bizarre als indrukwekkende voorbeelden die genoeg reden vormen om wat meer naar de natuur te luisteren: walvissen communiceren op kilometers afstand van elkaar en veel vogels hebben geen routeplanner nodig. Insecten worden als irritant ervaren, maar ze zijn het fundament onder het leven op aarde. In 2004, toen de bewoners van Indonesië nog geen enkel signaal van een tsunami hadden bemerkt, stonden veel dieren al bovenop heuvels om aan de vloedgolf te ontkomen. De term olifantengeheugen komt weer naar voren in het waargebeurde verhaal van de kudde olifanten die zich na het overlijden van een olifantenbeschermer rondom zijn huis verzamelde, om samen te rouwen over het verlies van hun held. Kortom: we kunnen veel over, maar ook ván dieren leren.