Een lastig punt voor iedere ouder: hoe ga je om met schermtijd? Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen en als je het helemaal loslaat, is de kans groot dat je kind uren op een dag achter een scherm zit. Hoe voorkom je dit? Hoe beperk je het gebruik van schermtijd zonder vervelende strijd? In dit artikel geven we je 4 tips.
1: Maak de tuin extra leuk
Zorg ervoor dat er genoeg te doen is, zodat ze die tv of telefoon helemaal niet missen. Dit kun je onder andere doen door de tuin extra leuk te maken voor je kinderen. Plaats bijvoorbeeld een BERG speeltoestel in de tuin.
BERG speeltoestellen zijn in verschillende maten te krijgen en uit te breiden met allerlei losse extra’s. Zo kun je het speeltoestel telkens veranderen en blijft het leuk. Je hebt de keuze uit allerlei schommels, klimmogelijkheden en sportaccessoires. Hierdoor is het toestel leuk van peuter tot tiener. Lees meer over BERG speeltoestellen voor in de tuin.
2: Geef het goede voorbeeld
Een hele belangrijke: geef zelf het goede voorbeeld. Misschien heb je de uitspraak “kinderen doen wat je doet, niet wat je zegt” wel eens voorbij zien komen. We kunnen ze wel vertellen dat het echt niet gezond is om veel met hun telefoon of games bezig te zijn, maar wat voor impact heeft dat als we zelf regelmatig afwezig naar ons schermpje zitten kijken?
Geef daarom zelf het goede voorbeeld door je schermtijd te beperken. Hang niet de hele avond op de bank voor de tv. Leg je telefoon wat vaker weg. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je telefoon alleen op vaste tijden te gebruiken. Buitenom die tijden leg je hem weg uit het zicht. Dat geeft je meteen een stuk meer rust en meer tijd om je kinderen echt aandacht te geven.
3: Onderneem meer samen
Onderneem meer samen met je kind. Geef je kind aandacht. Ga in op wat hij of zij leuk vindt. Samen wandelen in het bos? Knutselen, tekenen of bouwen? Je kind zal het extra leuk vinden als jij mee doet en zo de schermpjes makkelijker vergeten.
Toegegeven: bij pubers kan het een stuk lastiger zijn om een activiteit te vinden waar ze enthousiast van worden. Maar geef niet zomaar op, als je samen op zoek gaat, zul je vast iets vinden.
4: Leer samen met je kind over de impact
Leer samen met je kind over de impact van schermpjes. Wat doet het met onze hersenen? En met onze gezondheid? Waarom is het zo verslavend? Hoe kun je dit verslavende effect doorbreken? Hoe meer inzicht jullie hierin hebben, hoe sterker de motivatie om de schermtijd te verminderen.
De kans is groot dat de boodschap het beste aankomt als je kinderen het van iemand anders horen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een filmpje, podcast of boek