Wanneer je een blessure oploopt dan kan dat betekenen dat je een lange tijd bent uitgeschakeld. Blessures ontstaan vaak door sporten, maar ook een ongeval of zelfs een onverhoedse beweging kunnen ervoor zorgen dat je een blessure oploopt. Vooral ouderen zijn kwetsbaar omdat hun spieren vaak verzwakt zijn en hun botten brozer waardoor sneller een breuk kan optreden. Als je bij het sporten een blessure oploopt dan is het zaak om hier verstandig mee om te gaan zodat je zo snel mogelijk weer bent hersteld.

De oorzaak van de blessure

Als je een blessure oploopt dan is het belangrijk te weten hoe deze is ontstaan. Misschien heb je te fanatiek gesport, maar het kan ook zijn dat je bij het hardlopen niet het juiste schoeisel droeg of dat je een toestel op de sportschool niet op de juiste manier hebt gebruikt. Bij de meeste sportscholen train je weliswaar individueel, maar je kunt wel advies krijgen of een trainingsprogramma laten opstellen zodat je je spieren op een goede manier traint. Heb je een blessure die niet na twee dagen pijnstillers innemen over is, ga dan zeker naar de huisarts. Dat doe je ook als je veel pijn hebt. Er kan sprake zijn van een botbreuk en dan moet er meestal gips aan te pas komen. De huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto.

Hulpmiddelen bij herstel

Heb je een sportblessure dan kun je een knie-, enkel- of polsbrace kopen om het gekwetste lichaamsdeel te ondersteunen. Het gevaar van een brace dragen is wel dat het gekwetste lichaamsdeel te zwaar of verkeerd wordt belast. Gebruik daarom alleen een brace na overleg met je huisarts of fysiotherapeut of als je dit op basis van ervaring doet.

Wees terughoudend met pijnmedicatie

Met een hulpmiddel van ProBrace.nl kun je een sportblessure minder pijnlijk maken of je kunt de hinder die je ervan ondervindt beperken. Dit kun je natuurlijk ook bereiken door pijnstillers te slikken. Het kan geen kwaad om bijvoorbeeld paracetamol te gebruiken. Wees voorzichtig met zware pijnstillers en zeker als het gaat om langdurig gebruik .Sommige pijnstillers kunnen leiden tot maagproblemen, daarom wordt door drogisterijen een maagbeschermer aangeraden bij het gebruik ervan. Daarnaast kan het onderdrukken van de pijn ertoe leiden dat je je gekneusde pols of verstuikte enkel te zwaar belast. Pijn is een manier van het lichaam om aan te geven dat je rust moet nemen om te herstellen. Als je dat niet of onvoldoende doet kan dit ertoe leiden dat het herstel wordt vertraagd of dat de blessure juist verergert. Neem daarom altijd de adviezen van de huisarts, specialist of fysiotherapeut ter harte. Op die manier is de kans het grootst dat je zo snel mogelijk en vooral volledig herstelt en het sporten weer kunt oppakken zoals je gewend was. Sommige blessures vereisen helaas een lange adem. Soms kun je weken of maanden uitgeschakeld zijn.