DIJK EN WAARD - Voetbal is nog steeds de ongekroonde koning bij sportief Nederland. Maar tennis, wat vroeger eerder een elitesport was, heeft een flinke inhaalbeurt gemaakt. Tennis staat nu op de tweede plaats van meest beoefende clubsporten in Nederland. Er werd jaren geleden wel een variant op tennis gelanceerd, squash, een intensieve indoor racketsport. En niet zo heel lang geleden kwam er nog een nieuwe sport bij die gebaseerd is op het tennis. Het heet Padel en wint spectaculair aan populariteit.


Is tennis nu voorbij?

Nee, helemaal niet. Tennis wordt nog steeds het meeste gespeeld. Ook op wereldvlak zijn het de grote tennistoernooien die de aandacht van de media en het publiek vragen. Echte die hard fans reizen zelfs de halve wereldbol rond om hun helden live aan het werk te zien. Er zijn sites die niets anders doen dan hiervoor de aangepaste arrangementen maken. Tickets gekocht op dit gespecialiseerde verkoopportaal zijn altijd gegarandeerd en bieden dikwijls de beste plaatsen.

Ook in de plaatselijke clubs is het nog steeds tennis dat het meeste wordt gespeeld. Er zijn bij de Nederlandse tennisbond 630.000 leden ingeschreven, daarvan zijn er 75.000 padelspelers.

Padel even voorstellen

Padel is de snelst groeiende sport in Nederland. Er zijn ondertussen bijna 500 locaties verspreid over heel Nederland waar je padel kunt spelen. En die groei lijkt voorlopig niet te stuiten. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd alle Nederlandse tennisclubs ook minstens twee padelbanen zullen hebben. Ook in Heerhugowaard zijn ondertussen zes padelbanen aangelegd. Maar echt helemaal nieuw is de sport niet. In 1962 liet de steenrijke Mexicaan Enrique Corcuera al een baan aanleggen in zijn tuin in Acapulco.

Er werd gespeeld met peddels. Die houten rackets gaan al terug naar het einde van de 19de eeuw. Die werden toen gebruikt om de lange reis van Europa naar Amerika aangenamer te maken. Het is ook meteen de verklaring waar de naam van de sport zijn oorsprong vond. Het zou duren tot via het Spaanse Koningshuis padel zijn weg naar Europa zou vinden.

Het duurde dan nog tot 2011 voor er een Nederlandse padelbond kwam. Die werd in 2020 geïntegreerd in de KNLTB. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Maar je kunt je nog wel apart als padel speler registreren. Ondertussen is padel een sport met competities en rangschikkingen. Zelfs de Nederlandse bookmakers hebben de sport opgenomen als mogelijke sport om weddenschappen op te plaatsen.

Hoe wordt padel gespeeld?

Padel is een sport die dezelfde basis spelregels als tennis volgt. Maar het is op de eerste plaats het speelveld dat de sport laat verschillen van tennis. Er wordt ofwel binnen in een afgesloten ruimte gespeeld, of buiten in een kooi. Hier zie je de invloed van squash. Al hebben de kooien geen muren, maar tralies of glas.

Spelregels

De bal bost niet alleen op het grondoppervlak, maar alle wanden van de kooi dienen mee als speelveld. Hierdoor krijg je een totaal ander spelbeeld dan bij tennis. Ook kunnen padelrally’s meestal langer duren dan bij tennis. Nog een verschil is dat padel altijd met dubbels gespeeld wordt. Op een padelveld staan altijd vier spelers die twee aan twee tegen elkaar spelen.

Het veld is wel kleiner dan een tennisveld. Maar het is ook bij Padel de bedoeling om de bal over het net naar het speelveld de andere spelers te meppen. Opslaan gebeurt tennis bovenhands, bij padel is dat onderhands. De bal mag wel eerst tegen de kooi stuiteren voor hij op het speelveld komt. Dat zorgt voor onverwachte spelacties. De puntentelling loopt net als bij tennis. 15.30,40, game en deuce zijn ook de uitdrukkingen bij padel. Ook hier moet je na deuce twee keer na elkaar scoren om te kunnen winnen.

Het padelracket

Hier is er ook een duidelijk verschil met tennis. Een padelracket heeft namelijk geen snaren. Het wordt in zijn een geheel gemaakt. Dat kan uit carbon, fiber of grafiet zijn. Het is een (meestal) rond racketblad waarin gaten zijn gemaakt. Die dienen om de luchtweerstand te verkleinen tijdens het zwaaien van het racket. Vooral beginnende spelers zullen voor die ronde vorm kiezen.

Daarnaast is er nog het druppelvormig en het ‘diamond’ racket. Dat laatste is voor de gevorderden. Het raakvlak (sweet spot) zit helemaal bovenaan en is kleiner. Het kan de bal wel meer kracht geven. De padelbal is harder dan een tennisbal. De voornaamste eigenschap is dat hij goed stuitert. Veel meer dan een tennisbal.

Je weet nu alles over padel, is het wat voor jou?

We hebben je in een snelcursus aan deze voor Nederland vrij nieuwe sport willen voorstellen. Met tennis zijn we allemaal vertrouwd. Is het niet door zelf te spelen dan is het wel door de internationale toernooien te volgen live of op televisie. Tennisspelers herkennen veel van hun sport in padel. Maar worden geboeid door de nieuwe speltechnieken en mogelijkheden.

Tennis is zeker niet voorbij. Integendeel het is een wereldsport die nog jaren aan de top zal meedraaien. Maar padel komt toch ontzettend snel opzetten. Waarom zou je het zelf niet even uitproberen?