Schakel direct een advocaat in bij ontslag op staande voet
Als je werkgever overgaat tot ontslag op staande voet is het zaak om zo snel mogelijk een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Die kan contact opnemen met je werkgever om het ontslag bespreken en dit eventueel bij de rechter aan te vechten. Als je het niet eens bent met het ontslag is het belangrijk om alle documenten die op het ontslag betrekking hebben aan je advocaat te overleggen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een verklaring dat je ziek was van je huisarts of een specialist. Of een brief of document waaruit blijkt dat je de laptop van de zaak ook privé mocht gebruiken. Alles wat van belang kan zijn voor jouw zaak kan je advocaat helpen om voor jouw zaak te pleiten in de hoop op een goede afloop.
De vaststellingsovereenkomst
Word je ontslagen vanwege reorganisatie of niet goed functioneren dan wordt meestal een zogenaamde vaststellingsovereenkomst opgesteld. Sommige werkgevers willen hier ook voor kiezen als een werknemer langdurig ziek is. Laat deze overeenkomst altijd toetsen door een arbeidsrechtadvocaat voordat je je handtekening zet. Misschien zijn er zaken over het hoofd gezien of is de aangeboden ontslagvergoeding te laag. Als je eenmaal hebt getekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken wordt het een stuk lastiger om de voorwaarden in de vaststellingsovereenkomst nog aan te vechten. Laat je dus nooit door je werkgever onder druk zetten. Je hebt het recht om een vaststellingsovereenkomst juridisch te laten toetsen voordat je hier wel of niet mee akkoord gaat.
Randvoorwaarden bij ontslag
Bij ontslag gelden vrijwel altijd randvoorwaarden. Denk aan de officiële datum van ontslag, het wel of niet afronden van lopende zaken, of het gebruik van een auto van de zaak. Ontslag is vaak erg emotioneel, zeker als je ergens jaren hebt gewerkt. Overleg dus altijd met een advocaat voordat je instemt met wat je werkgever voorstelt, ook al lijkt die het beste met je voor te hebben. Als een werkgever geen vaststellingsovereenkomst wenst vast te stellen kan je advocaat hier op aandringen. Zo liggen de gemaakte afspraken duidelijk vast voor beide partijen. Als je er niet uitkomt met de werkgever kun je naar de rechter stappen. Die beoordeelt dan het ontslag en kan afwijkende voorwaarden vaststellen, zoals een hogere ontslagvergoeding.