Als je enige tijd geleden een huis hebt gekocht, dan is de kans groot dat deze in waarde is gestegen. In de tussentijd heb je natuurlijk ook al een bepaald bedrag afgelost op je hypotheek. Als je je huis nu zou verkopen, dan blijft er waarschijnlijk dus geld over. Dat geld noemen we overwaarde. Tot het moment dat je je huis verkoopt, kun je je overwaarde nog niet gebruiken om een nieuwe woning aan te schaffen. De overwaarde staat tenslotte nog niet op je betaalrekening. Dat is waar de overbruggingshypotheek je mee kan helpen!
De overbruggingshypotheek
De overbruggingshypotheek is, zoals de naam misschien al doet vermoeden, een hypotheek om de periode tussen het verkopen van je oude huis en het kopen van je nieuwe huis te overbruggen. Je neemt met deze hypotheek een deel van de overwaarde in je oude huis alvast op. Je lost de lening niet tussentijds af, maar in één keer wanneer je oude huis verkocht wordt.
Hoeveel kun je lenen?
De overbruggingshypotheek berekenen – via de website van een kredietverstrekker – geeft je inzicht in hoeveel geld je kunt lenen door middel van deze hypotheek. Het bedrag dat je kunt lenen ligt in ieder geval lager dan de overwaarde van je huis. De kredietverstrekker houdt er namelijk rekening mee dat je huis misschien wel voor minder dan verwacht verkocht wordt. Dat zou betekenen dat je de hypotheek niet in een keer kan aflossen na de verkoop van je oude huis.
Wat kost de overbruggingshypotheek?
De prijs die je betaalt voor een overbruggingshypotheek is in feite de rente die je betaalt over het geleende bedrag: de hypotheekrente. De rente waarmee gerekend wordt, verschilt uiteraard per kredietverstrekker. Op het moment van schrijven moet je rekening houden met een rente van ergens tussen de 4,5% en 6,5%. Rentes veranderen voortdurend, dus het kan best zijn dat wanneer je dit artikel leest, de rentes van overbruggingskredieten hoger of lager liggen. Houd er in ieder geval rekening mee dat de rente op een overbruggingshypotheek over het algemeen iets hoger ligt dan de rente op een ‘gewone’ hypotheek.
Nieuwe hypotheek is verplicht
Nog iets wat belangrijk is om te weten, is dat je bij dit type hypotheek vrijwel altijd verplicht bent om ook een nieuwe hypotheek af te sluiten. Met andere woorden, als je een overbruggingshypotheek afsluit om een nieuwe woning te kopen, dan zul je tegelijkertijd een hypotheek voor die nieuwe woning moeten afsluiten. Er zijn weinig kredietverstrekkers waar je een ‘losse’ overbruggingshypotheek kunt afsluiten.