Lig je 's nachts vaak wakker en weet je niet hoe je beter kunt slapen? Dan ben je niet de enige. Tegenwoordig kampen steeds meer mensen met slaapproblemen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om slaapproblemen te verhelpen. Denk aan het maken van veranderingen in je lifestyle, of het nemen van medicatie bij bijvoorbeeld De Nacht Zusters. Maar voordat je een oplossing kiest is het belangrijk om te begrijpen waar je slaapproblemen vandaan komen.

De mogelijke oorzaken van slaapproblemen

Slaapproblemen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Stress is een veelvoorkomende boosdoener. Als je hoofd overuren maakt lukt het je moeilijk om in slaap te vallen. Maar ook een onregelmatig slaapritme, te veel beeldschermgebruik in de avond en een onrustige slaapkamer spelen een rol. Soms ligt de oorzaak in fysieke klachten zoals pijn of hormonale schommelingen. Ook bepaalde medicijnen kunnen je slaap verstoren. Het helpt om bij jezelf na te gaan wat de mogelijke triggers zijn. Alleen dan kun je gericht aan de slag met een oplossing.

Ook mentale gezondheid speelt vaak mee. Als je veel piekert of somber bent, kan dat je nachtrust flink verstoren. Je gedachten blijven malen en zorgen voor onrust. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij je overdag moe bent en 's nachts niet kunt ontspannen. Daarnaast spelen externe factoren een rol, zoals lawaai van buiten, een slechte matras of te veel licht in de slaapkamer. Soms zijn het kleine dingen die een groot effect hebben. Het loont dus om al deze aspecten goed onder de loep te nemen.

Methoden die je zelf kunt proberen

Je kunt zelf veel doen om je slaap te verbeteren. Begin met regelmaat. Ga elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta op een vast moment op. Vermijd koffie en alcohol in de avond en zorg dat je slaapkamer donker en stil is. Ook kan het helpen om een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Lees liever een boek of doe ontspanningsoefeningen. Ademhalingstechnieken of meditatie kunnen je hoofd tot rust brengen. Slaapdagboeken kunnen inzicht geven in je ritme en gewoontes. Zet een kruis bij avonden waarop je slecht sliep en kijk wat je die dag anders deed. Kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil.

Wat ook kan helpen is bewegen. Een dagelijkse wandeling of wat lichte lichaamsbeweging zorgt voor ontspanning en een betere nachtrust. Let er wel op dat je dit niet vlak voor het slapengaan doet. Probeer daarnaast een vast avondritueel te creëren. Een warm bad, rustgevende muziek of het drinken van een kopje kruidenthee kan je lichaam het signaal geven dat het tijd is om te gaan slapen. Door dit dagelijks te herhalen, train je je brein om sneller tot rust te komen.

Hoe slaappillen kunnen werken en waarom

Als niets lijkt te werken kun je tijdelijk kiezen voor ondersteuning. Slaaptabletten kopen kan voor sommige mensen de tijdelijke oplossing bieden om weer in een normaal ritme te komen. Slaappillen werken in op je hersenen en zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt of dieper slaapt. Ze kunnen uitkomst bieden bij korte periodes van zware stress of jetlags. Toch is het belangrijk om ze met beleid te gebruiken. Je lichaam went er snel aan waardoor je afhankelijk kunt raken. Daarom zijn er ook steeds meer natuurlijke alternatieven. Denk aan supplementen met melatonine of kruiden zoals valeriaan. Deze werken milder maar kunnen bij licht slaapproblemen voldoende ondersteuning bieden.