Als je iets creëert dan wil je natuurlijk niet dat iemand daarmee ongevraagd aan de haal gaat. Dit is iets anders dan privacy, daarbij gaat het om jouw persoonlijke gegevens zoals je naam e n adres en dingen die betrekking hebben op jouw persoonlijke leven. Iemand mag niet zomaar uit de school klappen over jouw doen en laten, dat is een schending van jouw privacy. Maar als iemand een foto, tekst of object gebruikt zonder jouw toestemming dan is er sprake van schending van het intellectueel eigendom. Dit is strafbaar en hiertegen kun je dus een gerechtelijke procedure starten om het onterechte gebruik te laten stoppen en eventueel financiële compensatie te eisen.


Online eigendomsrecht

Het is een wijd verbreid misverstand dat alles wat op het internet staat openbaar is. Je kunt informatie inderdaad raadplegen, bekijken, beluisteren of gebruiken voor educatie, maar dat wil niet zeggen dat er geen rechten op zitten. Het intellectueel eigendomsrecht is wel degelijk van toepassing. Je mag dus nooit zomaar iemands foto’s, teksten, recepten, muziek of broncode gebruiken voor jezelf. Hierop is één uitzondering, namelijk als je vooraf toestemming hebt gevraagd. Vaak moet je dan wel de bron vermelden van de informatie die je gebruikt en mag je de gegevens alleen gebruiken voor dat doel waarvoor toestemming is gegeven. Mag je een foto op jouw website zetten, dan betekent dat niet dat je die foto ook mag gebruiken voor een mailing, een folder of andere uiting.

Schending van het eigendomsrecht

Een schending van het eigendomsrecht kan dus gaan over onder meer het auteursrecht, octrooirecht of merkenrecht. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar het logo van Heineken of Philips op je website zetten. Je mag een merk soms ook niet zomaar noemen, zonder er een ® bij te zetten waarmee je aangeeft dat het om een geregistreerd merk gaat. Doe je dit wel dan schend je het eigendomsrecht en kun je daarvoor worden aangeklaagd. De rechtmatige eigenaar kan verwijdering van de informatie eisen en ook een schadevergoeding claimen.

Een ervaren advocaat inschakelen

Als je meent dat jouw eigendomsrecht is geschonden en je wilt hier werk van maken, dan kun je contact opnemen met Lawfox Advocaten. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken en kunnen je dus prima bijstaan. Allereerst wordt er contact opgenomen met de andere partij om te zien of het mogelijk is om tot een minnelijke schikking te komen. Lukt dit niet dan kan de gang naar de rechter worden gemaakt om deze een oordeel te laten vellen. Zeker als er daadwerkelijk schade is geleden door het schenden van het intellectueel eigendomsrecht kan een flinke schadevergoeding worden geëist en deze wordt in veel gevallen ook toegewezen. Uiteraard zal de andere partij dan ook worden gesommeerd om de informatie offline te halen of niet meer op andere manieren te gebruiken, op straffe van een dwangsom bij overtreding.