Rijden in de winter brengt meer risico met zich mee dan in de zomer. Denk aan aquaplaning, slecht zicht en gladheid. Om extra risico's te vermijden is het van belang dat de auto in optimale conditie is. Dat geldt ook voor de koppeling, als die versleten is kan dat voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.


Lees hier wat de gevaren zijn van rijden met een versleten koppeling in de winter en hoe u ongelukken kunt voorkomen.

Wat is de koppeling?

De koppeling zorgt ervoor dat de motor en de transmissie met elkaar in verbinding staan. De transmissie en motor kunnen niet direct met elkaar verbonden worden, omdat beide op verschillende tempo’s draaien. Door het koppelingspedaal in te duwen wordt de connectie tussen de versnellingsbak en de motor even onderbroken. Door na het schakelen de koppeling weer langzaam te laten opkomen wordt de auto in de juiste versnelling aangedreven.

Een versleten koppeling

Net als andere auto-onderdelen is het ook mogelijk dat de koppeling verslijt. Als dit uiteindelijk tot een defect leidt kan dat zowel voor gevaarlijke situaties als hoge kosten zorgen. Het kan ertoe leiden dat de auto schokkend in beweging komt, of erger nog, helemaal niet meer in beweging komt. Dat is een situatie die je zeker in de winter wil vermijden. Het is overigens niet zo dat alleen een handmatige koppeling kan verslijten, ook bij een automatische koppeling kan slijtage voor problemen zorgen.

Het herkennen van een versleten koppeling

Problemen met de koppeling zijn er in vele vormen. Sommige symptomen zijn overduidelijk, maar voor andere symptomen is het van belang om goed op te letten. Ongeacht wat de symptomen zijn, is snelle reactie raadzaam. Alleen op die manier kan erger voorkomen worden.

Slippende koppeling

Door slijtage aan de koppelingsplaat kan de koppeling gaan slippen. Het frictiemateriaal slijt waardoor de versnelling niet direct pakt. Dit is vooral te merken op het moment van het laten opkomen van de koppeling. Acceleratie zal in dat geval minder snel gaan en het kan zelfs zorgen voor een brandlucht.

Er zijn een aantal oorzaken te benoemen voor een slippende koppeling:

⦁De koppelingsplaat is versleten

⦁Er zit vuil in de koppeling door olielekkage of vervuilde olie

⦁Een onderdeel zit vast, het kan hierbij onder andere gaan om een pedaal of koppelingslager

⦁De bekabeling is beschadigd

Het is aan te raden om een slippende koppeling op tijd na te laten kijken. Als dat niet gebeurt kan de koppeling uiteindelijk stuk gaan. Bovendien kan het problemen opleveren in het verkeer en zelfs ongelukken veroorzaken. Volgende signalen kunnen duiden op een slippende koppeling:

⦁De versnellingsbak maakt schurende geluiden

⦁Het voertuig hapert of stottert bij het schakelen

⦁De versnellingsbak trilt

⦁Er komt een brandlucht van de versnellingsbak

⦁Het is moeilijk om van versnelling te veranderen

⦁Het koppelingspedaal gaat te makkelijk, te snel of traag

Als de auto deze symptomen vertoont, is het van belang om direct een afspraak te maken bij de garage. Hoe eerder het probleem opgelost is, des te beter. Het kan een dure kostenpost voorkomen en houd je veilig, ook in de winter. l

Een defecte koppeling

Eigenlijk mogen we blij zijn als we symptomen van slijtage aan de koppeling detecteren. Hierdoor is het mogelijk om de koppeling te repareren voordat die echt stuk gaat. Toch is het mogelijk dat de koppeling acuut defect gaat. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een kabel breekt.

Mocht dit gebeuren dan is het van groot belang om de auto direct stil te zetten. Kies hierbij voor een veilige plek aan de kant van de weg of op een parkeerplek. Doe de gevarenlichten aan, zet de motor uit en neem contact op met de garage.

Het gevaar van een versleten koppeling in de winter

Een versleten koppeling is nooit prettig. Het voelt niet alleen ongemakkelijk tijdens het rijden, maar kan ook voor extra kosten zorgen. Maar wat de belangrijkste reden is om een versleten koppeling na te laten kijken is het mogelijke gevaar op de weg.

In de zomer zijn de omstandigheden om te rijden vaak optimaal. Lekker weer, een zonnetje erbij en rijden maar. In de winter ligt dat toch wat anders. Het is laat licht, vroeg donker en we hebben regelmatig met neerslag te maken. Het wordt nog vervelender wanneer die neerslag bestaat uit sneeuw of ijzel.

Kleine ongemakken of haperingen kunnen in dat geval grote gevolgen hebben. Een koppeling die te traag reageert kan voor het verlies van grip zorgen. Het is dan ook aan te raden om een versleten koppeling voor de winter na te laten kijken.

Informatie bronnen:

Lees hier meer basisinformatie over de koppelingsplaat - besteonderdelen.nl.

Dit zijn overige symptomen van een versleten koppeling - oldenburgbakrevisie.nl