Helaas gebeurt het regelmatig: het is tijd om te vertrekken, maar de auto wil niet starten. Dit is vaak het gevolg van een lege accu, iets wat niet zou moeten gebeuren, want de accu laadt zich tijdens het rijden immers op?

Theoretisch zou een accu altijd vol moeten zijn, maar in de werkelijkheid is dit vaak anders. En vaker wel dan niet zijn de weersomstandigheden de schuldige. Hoe beïnvloedt het Nederlandse wisselvallige weer de levensduur van de accu?

De accu en koud weer

Het is algemeen bekend dat batterijen sneller leeg raken als het koud is en de accu van de auto is daar geen uitzondering op. Het is niet zo dat de accu leeg loopt, maar dat de capaciteit minder wordt. Als de auto in de winter ‘s ochtends niet wil starten, maar de avond ervoor reed hij prima, dan is dit vaak de reden.

De geregistreerde capaciteit van de accu wordt bij kamertemperatuur gemeten. Bij temperaturen rond het vriespunt gaat deze met 20% naar beneden. Is het 20 graden Celsius onder nul, dan is dat 50%. Geen klein verschil dus.

Hoe herken je dit probleem? Als het probleem zich in de dynamo bevindt dan slaat de motor vaak wel even aan, maar stopt er direct weer mee.

Heb je last van een slecht brandende verlichting, zie je een rood acculampje op het dashboard of werken je ruitenwissers traag? Dan zijn dit allemaal tekenen dat de accu defect is. Lees meer over batterijduur op de site AUTODOC.NL.

Levensduur en warm weer

Voorbeeld tabel: Prostar

Een ander interessant feit is dat de levensduur van accu’s bij koud weer juist langer wordt dan bij warm weer. Bij 20 graden Celsius onder nul neemt de capaciteit van de accu met 50% af, maar de levensduur wordt 60% langer.

Het is zelfs zo dat de levensduur van de accu gehalveerd wordt elke keer dat de temperatuur 15 graden hoger is dan 25 graden Celsius. Gelukkig zijn de temperaturen in Nederland eigenlijk nooit zo extreem. Ons zeeklimaat redt ons hier enigszins uit de brand.

De onderstaande tabel maakt de relatie tussen temperatuur, capaciteit en levensduur verder duidelijk.

Indirecte gevolgen weersomstandigheden

Er zijn ook een aantal indirecte gevolgen van weersomstandigheden voor de levensduur van de accu. Zo gaat de capaciteit in de winter naar beneden, maar zijn er ook andere factoren die in de winter invloed hebben op de accu:

  • De auto wordt minder vaak gebruikt en dus laadt de accu niet even regelmatig op als in de zomer.

  • In de winter staat de verwarming in de auto aan en is er vaker verlichting nodig. Dat kost allemaal extra energie van de accu.

  • In accu’s in auto’s die minder worden gebruikt kan er sulfatie ontstaan. Dit heeft een negatieve invloed op de levensduur en kan de accu zelfs ernstig beschadigen.

De accu beschermen

Het is dus goed om rekening houden met de invloed van de weersomstandigheden van de accu. Het is belangrijk om de levensduur zo lang mogelijk te maken, vooral de levensduur van accu’s in elektrische auto’s. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een accuhoes, door de auto zoveel mogelijk op een beschutte plek te parkeren of simpelweg door de accu mee naar binnen te nemen als er extreem heet of koud weer is voorspeld.