Alle in beslaggenomen goederen en geld dienen, volgens het OM, te worden verbeurdverklaard.
Onderzoek in drie delen
Vanwege de flinke omvang van het synthetische drugsonderzoek Hammond is dat opgeknipt in drie delen om het behapbaar te houden: Hammond I (één), II (twee) en III (drie). Daarnaast is er ook nog het onderzoek Bluffton, zo legde een van beide zaaksofficieren van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag op zitting uit.
In totaal zijn in Hammond op acht locaties in vier provincies doorzoekingen geweest. Op al die locaties is de politie gestuit op strafbare feiten. Het gaat om verdovende middelen of een productieprocessen, zoals bijvoorbeeld synthetische drugslabs, cocaïnewasserijen en opslagplaatsen.
Er is ook een internationale link. In Hammond I zijn namelijk drie Mexicanen veroordeeld voor een ‘meth lab’ in Zaandam. In Hammond II zijn twee Colombianen, die bij een cocaïne-wasserij in Hattem opdoken, (helaas) nog spoorloos. Die internationale link komt ook naar voren in Hammond III, dat betrekking heeft op de invoer van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.
In totaal zijn onder de paraplu van Hammond ruim twintig personen als verdachte aangemerkt, van wie er inmiddels al tien zijn veroordeeld (veelal tot jarenlange gevangenisstraffen). Er is – jegens een handjevol ‘kleinere’ verdachten – een andere beslissing genomen, bijvoorbeeld een transactie.
Hammond II
Vandaag draaide het om Hammond II. Hammond II is gestart na de vondst van een drugslab in Zaandam op 11 maart 2020. Dit lab stond centraal in Hammond I.
Volgens het OM vormen verdachten die vandaag terechtstaan een criminele organisatie in de productie van synthetische drugs op allerlei plekken verspreid door Nederland. Door de politie onderschepte en ontsleutelde versluierde Encrochat- en Sky ECC-gesprekken, die de verdachten onderling heimelijk dachten voeren, spelen hierin een belangrijke rol.
De diverse zaaksdossiers van Hammond II zien op deelneming aan een criminele organisatie. Maar ook op diverse synthetische drugs(lab)locaties en (een) cocaïnewasserij(en), verspreid door het land: een in zeecontainers ingegraven lab in Montfoort (Utrecht) en (lab)/(opslag)locaties in Hattem (Gelderland) en de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Bovenkarspel en Wervershoof en stad Enkhuizen. Telkens is één of zijn enkele van de verdachten daarbij betrokken geweest, meent het OM.
Strafeis per verdachte
De straffen die het OM vandaag heeft geëist tegen het achttal lopen uiteen qua zwaarte, vanwege de wisselende rol die verdachten volgens het OM hebben gehad.
De eerste twee verdachten zijn twee thans 35-jarige tweelingbroers (C.M. en W.M.) uit een dorp in de Noord-Hollandse gemeente Medemblik. Tegen hen eiste de officier van justitie respectievelijk 4 jaar (C.M.) en 10 jaar (W.M.) celstraf. En geldboetes van respectievelijk 20.000 en 40.000 euro.
Een derde verdachte is een 47-jarige man uit een ander dorp in de gemeente Medemblik. Hij hoorde 8 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro tegen zich eisen.
Het OM meent dat een strafeis van 4 jaar en een geldboete ter hoogte van 30.000 euro gepast is voor de 69-jarige verdachte uit Wapenveld.
Tegen de 50-jarige verdachte uit Leiden eiste het OM 7 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro.
De 46-jarige man uit een dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem die vandaag voor het hekje stond, vernam dat het OM in zijn zaak 4 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 30.000 euro eiste.
Tegen de zevende verdachte, een 46-jarige man uit Zaandam, luidde die strafeis: 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro.
De 49-jarige verdachte uit Heerhugowaard tot slot moet, als het aan het OM ligt, 4 jaar de gevangenis in. Ook eiste het OM voor hem een geldboete van 30.000 euro.
De negende verdachte die terecht zou staan, is wijlen Danny de Vries (41) uit Zuidland. Het OM wordt in zijn zaak, zoals gebruikelijk bij een overlijden, niet ontvankelijk verklaard. Daarmee wordt deze zaak gesloten.
Vervolg en uitspraak
Strafzaak Hammond II wordt vervolgd met de pleidooien van de verdediging.
De rechtbank doet uitspraak op 8 februari 2023.