Onder valse voorwendselen naar afspraak gelokt
De man uit Hippolytushoef is op 24 juni 2020 naar een woning in diezelfde plaats gegaan voor een afspraak met een prostituee, die hij via internet had leren kennen. Toen hij was aangekomen in de woning is hij door de vrouwelijke verdachte naar de vliering gebracht, waar hij door de mannelijke verdachte is mishandeld, vastgebonden en bedreigd met een mes. Daarbij is grof geweld gebruikt, waarbij het slachtoffer onder andere is geslagen met een riem. Hij is daarna anderhalf uur in de woning vastgehouden en moest onder dwang zijn adresgegevens en een geldbedrag afgeven. Onder bedreiging van verder geweld moest het slachtoffer meewerken aan de opname van een filmpje, waarin hij moest zeggen dat hij naar de woning was gekomen voor een seksafspraak met een minderjarig meisje. Om te voorkomen dat de daders het filmpje zouden verspreiden, moest het slachtoffer na zijn vrijlating geld overmaken. Het slachtoffer is diezelfde middag naar de politie gegaan. Achteraf is het afpersingsfilmpje in de openbaarheid gekomen. Dit heeft voor het slachtoffer grote gevolgen gehad.
Oordeel van de rechtbank: gevangenisstraffen
Beide verdachten hebben op de zitting volgehouden dat het slachtoffer de aanstichter was van de gebeurtenissen van die dag. Volgens hen wilde hij een minderjarige prostituee en werd hij boos en dreigend toen deze er niet was. De rechtbank vindt hun lezing niet geloofwaardig en is van oordeel dat de verdachten de afpersing van tevoren samen hebben gepland. Bij de uitvoering van de afpersing hebben zij bewust en nauw samengewerkt. Zij hebben zich alleen laten leiden door financiële motieven en zich niet bekommerd om de gevolgen voor het slachtoffer. Bij een misdrijf zoals dit past naar het oordeel van de rechtbank alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De rechtbank houdt bij de strafmaat rekening met de verschillende rollen die de man en de vrouw bij het misdrijf hebben gespeeld en hun persoonlijke omstandigheden. Bij de vrouw speelt mee dat zij een kwetsbaar persoon is, die op jonge leeftijd na vervelende gebeurtenissen in haar jeugd in de prostitutie terecht is gekomen. Zij is nog nooit eerder veroordeeld voor strafbare feiten zoals dit. Dat ligt anders bij de mannelijke verdachte. Op zijn strafblad staan meerdere veroordelingen voor ernstige (gewelds)delicten, waaronder afpersing, maar ook mensenhandel en pedoseksuele delicten. Het geweld tegen het slachtoffer is door hem gepleegd. Alles afwegende legt de rechtbank aan hem een gevangenisstraf op van drie jaar. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden. In haar persoonlijke omstandigheden ziet de rechtbank aanleiding om een groot deel daarvan, namelijk 12 maanden, voorwaardelijk op te leggen met een proeftijd van twee jaar.
Schadevergoeding voor vals beschuldigd slachtoffer
Uit de slachtofferverklaring die op de zitting namens het slachtoffer is voorgelezen, blijkt dat hij psychische klachten heeft gekregen door wat er is gebeurd en dat hij daarvan nog niet is hersteld. Naast de angst en de pijn die hij die dag heeft ervaren en het letsel dat hij daarbij heeft opgelopen, is de verspreiding van het afpersingsfilmpje op internet erg vernederend voor hem geweest. In zijn eigen gemeenschap is hij geconfronteerd met de onterechte verdenking dat hij een pedofiel zou zijn, waartegen hij zich maar moeilijk kan verweren. Ook zijn gezin wordt hierdoor getroffen. De rechtbank heeft de daders veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 18.034 euro aan het slachtoffer, waaronder een bedrag van 7.500 euro aan smartengeld.